ANLIK DENEMELER

15 Haziran – 2 Temmuz, 2023


Fotoğraf aşkım çok eski olmasına rağmen gerçek anlamda Polaroid ile tanışmam 8o’li yılların ortasında oldu. Link Diabank’ta da fotoğrafları olan Şahin Kaygun çok yetenekli bir Polaroid sanatçısıydı ve ünü Türkiye’de olduğu kadar yurtdışına da yayılmıştı. Çok genç yaşta kaybettiğimiz Kaygun çok sayıda Polaroid’leri üst üste ve yan yana yerleştirerek sinematografik düzenlemeler yapardı. Beni gerçek Polaroid ile tanıştıran bu özel insanı burada bir kere daha birlikte analım. Polaroid firması ilk kamerasını 1948 de yapmasına rağmen popüler olması 1960’ların ortasını bulmuştu. 70lerde SX-70 modeli piyasaya sürülmüş ve çok başarılı olmuştu. Andy Warhol gibi ünlülerin bu kamerayı kullanması da popülerliğini iyice arttırmıştı. Ben SX-70’i aldığımda Polaroid iflas etmişti ve kameraları ancak eBay’de satılıyordu. Ben de kameramı ikinci el olarak eBay’den satın aldım ve tasarımına bayıldım. İşte tam bu yıllarda Polaroid ile ilk denemelerime başladım. Çoğunlukla çekimleri o zaman yaşadığım şehir Toronto’da yaptım. İlerki yıllarda SX-70’i yanımda yaptığım seyahatlere de götürdüm.

2008 yılında filmlerin üretimi de durunca halen satmaya devam eden bir fotoğraf mağazasından 10 paket aldım ve yıllar içersinde kullanmaya devam ettim. Tabii filmler gittikçe bayatlamaya ve hatalar vermeye başladı. Son yıllarda çektiğim

“Burning Window” veya Patara”da bu hataları görebilirsiniz.

Ben bunların analog fotoğrafa ayrı bir lezzet kattığına inanıyorum. Dijital fotoğrafın ve cep telefonlarının hayatımıza girmesiyle tümüyle değişen fotoğraf sanatının çok nadir örneklerinden olan Polaroid’ler bugün de Fujifilm firması sayesinde hala canlı ama filmlerin kalitesi çok farklı.

Onun için ben kalan son paket orijinal Polaroid filmimi çok önemli bir gün için saklamaya devam edeceğim. Bayat olsa bile…
Cüneyt Birol 2023


İ
zmit, Kocaeli’nde doğdu. Orta ve lise öğretimini Kadıköy Maarif Kolejinde tamamladı. Daha sonra girdiği İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık fakültesinden Yüksek Mimar olarak mezun oldu. Vatani görevini yaptıktan sonra mimar olarak çeşitli projelerde görev aldı. Sonrasında ise Link Multimedya şirketini kurdu. 1983–2000 yılları arasında, aralarında Coca-Cola, Mercedes-Benz, Şişecam, Vitra, Renault ve Garanti Bankası gibi yüzlerce yerli ve yabancı şirketin tanıtımını üstlendi. Türk Dış Ticaret Derneği ve Odalar ve Borsalar Birliğine yaptığı Türkiye tanıtımları yurtdışında ve yurtiçinde sayısız şehirlerde gösterildi. Yine aynı dönemlerde İstanbul Olimpiyat adaylıklarının üçünde de Türkiye Olimpiyat Komitesi için hazırladığı İstanbul tanıtımlarını dünyanın çeşitli ülkelerinde gerçekleştirdi. İstanbul 2000 olimpiyatları için hazırladığı interaktif CD ile ABD’de gümüş ödül kazandı. Yine aynı yıllarda Vitra-Çini interaktif Cd’si ile de iki gümüş ödül kazandı. Devamında Türk Hava Yollarının yurtdışı uçuşlarında gösterilmek üzere Türkiye’yi tanıtan 45 adet kısa belgesel hazırladı. Yine aynı yıllarda Yıldız Üniversitesinde “Cağdaş Fotoğraf Teknikleri” isimli dersi beş yıl süre ile verdi.

Eşi Ayşegül ve oğlu Can ile birlikte önce, 1994 yılında ABD’nin Boston şehrine daha sonra da 2001 yılında Kanada’ya göç etti. Burada öncelikle Kanada’daki ilk Türkçe yayın yapan Turkuaz TV‘nin yayın sorumluluğunu üstlendi ve 20 yıl boyunca genel yayın yönetmeni olarak görev aldı. Bu programlar OMNI TV üzerinden yayınlandı. Aynı yıllarda Art Square Galeri’yi açtı. Başta Ara Güler’in sergisi olmak üzere onlarca serginin kuratörlüğünü yaptı.

2008 yılında Mevlana Celladin-i Rumi’nin 800 doğum yılı münasebetiyle Türkçe, İngilizce ve Fransızca dillerinde hazırladığı belgesel 45inci Antalya Altın Portakal festivalinde Jüri Özel Ödülüne layık görüldü. Bu belgesel tüm Kanada’da da yayın yapan OMNİ TV tarafından çeşitli kez ekranlara getirildi. Devamında ArtSync’i kurarak Kanada’da gerçekleşen sanat faaliyetlerinin ekrana yansıtıldığı haftalık programı hazırlamaya başladı. Bu konuyla ilgili sanatçı röportajlarını içeren 3 adet kitap yayınladı. Üç yıl boyunca ArtSync’i yayınladıktan sonra, Alla Turca isimli yeni bir programla, “Göçmen Renkler” isimli belgeseller dizisini yine Toronto Rogers Tv’de yayınladı. Biri İstanbul ve diğeri Toronto’da olmak üzere iki kişisel fotograf sergisi açtı ve çeşitli karma sergilerde yer aldı. Şu an Bodrum’da çalışmalarını sürdürmektedir. Açık Atölye Günleri ve Atölye Buluşmaları kapsamında çeşitli sanatçılarla yaptığı röportajları Atölye Ziyaretleri sitesinde yayınlamaktadır.

Yönetmenliğini Yaptığı Ödüllü Belgesel Filmler: Nefes (Breath) – 2008 45. Antalya Altın Portakal Film Festivali, Ulusal Kısa Film Yarışması, Kısa Film Dalı, Jüri Özel Ödülü.
2018 Canadian Ethnic Media Award: “Wishing the Dreams Come True” en iyi televizyon serisi